© Rootsville.eu

Busker Festival
Festival
Aarschot
(19-09-2021)
report & photo credits: Freddie


info organistaie: Rootstown - CC Het Gesthuis
info band:
Go Go Durango - DC Snakebuster - Andr1es - Micro Casperrini - The Heathens Apostles

© Rootsville 2021


Met al het 4de "Buskerfestival" op de teller wordt het een wandeling doorheen de stad van de "Kassiestampers" om in groepen te kunnen genieten van maar liefst 5 songmids en/of bands. Al kuierend van de ene hot spot naar de andere kunnen we onder het mom van een "Indian Summer" spreken van een lazy sunday afternoon. Laatste dag ook van een drie-daagse met roots, jazz en blues en met een weerzien met de afsluitende "Gothic Americana" formatie "Heathen Apostles".

Mede dank zij Rootstowner Kurt De Bont en cultuurcentrum "Het Gasthuis" krijgen we een muzikale wandeling door de Aarschotse binnenstad is een historische en muzikale reis waar de liefde voor muziek en onze stad aan bod komen. Het werd verzamelen geblazen op het binnenkoertje van CC "Het Gasthuis" om vandaaruit met een gids doorheen het centrum van Aarschot te wandelen op zoek naar verborgen toeristische plekjes en talentvolle muzikanten.

Het gebouw maakt dienst uit van het klosstergebouw dat werd opgetrokken in 1655. Het Burgerlijk Gasthuis dateert van rond 1840 en werd samen met de O.L.V. kapel eind jaren 90-tig volledig gerestaureerd. De infrastructuur omvat o.a. een moderne theaterzaal, tentoonstellingsruimten, vergaderlokalen, cafetaria. Mijn compagnon de route was fotograaf Ronny Van Casteren waarmee ik dit "Buskerfestival" al een paar jaartjes samen mee bezoek. De bezoekers werden verdeelt in 4 groepjes die samen met hun gids zo hun tochtje doorheen deze Hagelandse parel kunnen aan vatten.

Onze eerste stop was aan het vredegerecht van Aarschot, een gebouw waarmee je best niet teveel affectie met deelt. Het gebouw ligt aan het begijnhof van Aarschot en in de tuin vonden we onze eerste busker terug. Thomas Meeuwis aka Go!Go!!Durango!!! is een Belg maar misschien ook een beetje een Nederland, het is maar de vraag aan welke kant van de straat hij zich bevindt. Thomas komt uit Baarle-Hertog en dit is dus de Vlaamse kant van de noordelijke enclave in de provincie Antwerpen, gelegen in de buurt van Baarle-Nassau LOL.

Sinds 2012 speelt muzikale duizendpoot Thomas Meeuwis sporadisch zijn eigen liedjes onder de naam Go! Go!! Durango!!!. Vorig jaar bracht deze troubadour zijn debuutsingle "The Face That You Were" uit. Een nummer waarmee Thomas aanvangt wanneer de eerste groep bezoekers zijn podium komen te betreden. Ook door het brengen van zijn 2de single "Yours To Ruin" kunnen de luisteraars ervaren wat een singer-songwriters talent deze Go!Go!!Durango!!! wel is. Wij vertrekken stiekem iets voor het einde van dit eerste kwartier om tijdig naar busker nummer 2 te wandelen.

Deze plaats ligt maar een paar minuutjes wandelen van het vredegerecht vandaan en bevindt zich aan de achterkant van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot, backstage dus ;-). De kerk is een uitstekend voorbeeld van Demer gotiek en werd opgetrokken in de typische ijzerzandsteen uit de streek waarvan de bouw begon in de 14de eeuw. Het aangename aan zo een stadwandeling met muzikale omlijsting is dat je er toeristisch gezien ook nog wat van opsteekt.

Naast het Sint-Rochus standbeeld hadden we in eerste instantie een vrouwelijke busker moeten aantreffen maar door de wet van Murphy werd het een mannelijke tegenhanger. Toen we samen op een terrasje zaten te verpozen zagen we Mirco Gasparrini met gitaar en banjo voorbij wandelen en bleek hij achteraf dan busker nummer 2 te zijn.

Voor de niet-adepten onder ons doet deze Micro Gasparrini misschien het voorhoofd fronsen maar wanneer ik "Everyone is Guilty" erbij vermeld gaat er bij de rootsliefhebber meteen een belletje rinkelen. Tijdens "Gevarenwinkel" op het laatste weekend van de oogstmaand stond deze formatie nog fier op het podium aldaar. Samen aan de zijde van Slim Cessna werd het album "A Wolf & A lamb" ingeblikt en uiteraard staan nummers als "Dust To Dust" en "Fire Horses" op het programma hier van namiddag. Het is eens wat anders dan a gentlemen in New York, dit is een Luikenaar in Aarschot.

Doorheen het centrum snijdend komen we terecht in "De Grecht" (de Gracht). Deze volkse buurt kent sinds meer dan 10 jaar een upgrade en zo verdwenen de vele krotten ten gevolge van nieuwbouw. Een buurt die dankzij het beeldje "De Marktzanger" van beeldhouwer Ronald Rens ook zijn deel van de Aarschotse geschiedenis kwam in te nemen. Als symboliek voor de buurt en de marktzanger had de volgende busker zich op een bankje genesteld in de grecht.

Andr1es speelde in Aarschotse (pop)rock bands als Jack Rabbit en Melting Baskets. In tussentijd componeerde hij samen met drummers Mario Goossens (Mârionet) en Herman Brusselmans (Hairy Belafonte).

Als tiener zette hij zijn eerste muzikale stappen bij Hamaril, in Rillaar. Nadien studeerde hij aan PXL Music in Hasselt. Geveld door warmtezonnestralen dreigde deze nieuwbakken songwriter zijn chansons vaak de vergeetput in te duwen. Maar na ‘s meest ellendige en eenzame jaar ooit, maakt hij de sprong als solo-artiest.

We komen ons zo te verplaatsen richting "Ecologische Speeltuin" aan het zwembad van Aarschot. Buiten dat het vandaag de stelplaats is van "DC Snakebuster" is er weinig terug te vinden in deze speeltuin, 't zal ecologisch zijn zeker. Ieder zijn eigen speelgoed meebrengen zeker en dus was de blues & roots van Frank aka "DC Snakebuster" het onze.

"DC Snakebuster" heb ik leren kennen toen hij op het laatste "Klakson Blues" festival in 2016 er als busker kwam op te treden tijdens de change-overs. Iemand die toen wel de aandacht wist te trekken door als OMB een breed scala aan covers wist te brengen, dit in een eigen arrangement. Van Fogerty over Carl Perkins tot "Let's Stick Together" van Bryan Ferry en laat dit nu juist het nummer zijn waarmee hij zijn voorlaatste setje kwam te beëindigen. Sinds 2016 heb ik deze "Dc Snakebuster" zien evolueren tot een vaste act op vele festivals, de laatste tijd met aan zijn zijde papa Snakebuster en diens washboard. De papa was vandaag thuis gebleven en zo ook het washboard. Zijn nummer brengt hij hier onder een aangenaam zonnetje met footdrum, gitaar en smoelschuif.

De vaste standplaatsen van deze 4 buskers hebben we gehad en dus gaat het terug richting "Het Gasthuis". Hier zijn ze in volle voorbereiding voor de afsluitende band, "The Heathen Apostels". Een Amerikaanse gothic americana formatie die hier Europa naast België ook Nederland, Duitsland, Italië en Zwitserland kwamen aan te doen. Dit recht onder de neus van moeder Maria. Je moet het maar hebben van deze 4 heidense apostels ;-)

"The Heathen Apostles" bestaan uit Mather Louth, Chopper Franklin, Thomas Lorioux en Luis Mascaro en brengen volgens hun het evangelie van "Bloodgrass". Chopper Franklin was vroeger gitarist bij de Amerikaanse punkband "The Cramps" en leerde zangeres "Mather Louth" in 2013 kennen. De wederzijdse bewondering voor murder ballads, "Americana Noir" en "Memento Mori" was hun raakpunt en al vlug ontstond zo "Heathen Apostles".

De gotische Americana-stormloop van de "Heathen Apostles" gaat mede door de hulp van Rootstowner Kurt De Bont doorheen België, Nederland en Duitsland om hun hun nieuwste release te ondersteunen, "Bloodgrass Vol. 3". Alleen naar hun muziek luisteren zonder het visueel aspect doet de luisteraar twijfelen. Voornamelijk aanleunend bij bluegrass zijn het de teksten die voornamelijk het blood in beeld brengen. De instrumenten voor het bluegrass gedeelte zijn voorradig. Van de 6-string over de door Chopper Franklin bespeelde mandoline toe. Voeg daarbij nog het aantrekkelijke vioolspel van Luis Mascaro en de slappin' bass interventie van Thomas Lorioux.

Na nummers als "Fools Gold" en "Death's Head" komt de verrassing van deze vier heidenen uit een totaal andere hoek. Uit het niets komt "Mather Louth" met "Summertime" die overbekende aria uit "Porgy and Bess" aan te vatten. Luis Mascaro ging zo ook total loss op de Appalachian Folk Traditional "Shady Grove" en zo kwam de heilige maagd bijna van haar sokkel te donderen. Een met zon overgoten "Buskerfestival" kon rekenen op een volledige bezetting. CU